Q&A: Top 4 Întrebări despre Bodybuilding și Antrenamentele cu Greutăți

Q&A: Top 4 Întrebări despre Bodybuilding și Antrenamentele cu Greutăți

Modelarea corpului și atingerea obiectivelor în fitness înseamnă, pe lângă disciplină și nutriție corespunzătoare, zeci de ore dedicate antrenamentelor cu greutăți, la sală sau acasă. Toate aceste antrenamente, în special în lipsa unui trainer personal, pot ridica semne de întrebare importante cu privire la progresul tău, corectitudinea execuției și modalitatea de antrenament.

Ți-am pregătit, așadar, un Q&A în care am cuprins cele mai frecvente 4 întrebări despre bodybuilding și antrenamentele cu greutăți. Iată răspunsul la întrebările care ți se rostogolesc în cap înainte de a ridica gantera și a-ți începe seria sau setul de repetări.

 

Q1: Ce greutate trebuie să folosesc pentru o musculatură definită?

A1: Este una dintre cele mai des întâlnite întrebări în domeniul fitness-ului, și anume câte kg este nevoie să ridici pentru a-ți defini musculatura? Dacă cel de dinaintea ta ridica 50kg la aparat, înseamnă că trebuie să ridici aceeași greutate pentru a-ți modela corpul în mod similar? Pe scurt, nu.

Ei bine, răspunsul la această întrebare diferă de la persoană la persoană, în funcție de propriile caracteristici: greutate, înălțime, condiție fizică, obiective. De fapt, nu cantitatea ridicată va cuantifica progresul tău în fitness și definire musculară, ci corectitudinea exercițiului. Sau, cum se spune, “It’s not about how much you lift, but about HOW you lift”. Mai important decât greutatea folosită este cât de corect execuți exercițiul.

Pentru a-ți face, totuși, o idee, despre care ar fi cea mai potrivită greutate pentru tine: greutatea optimă ar trebui să fie suficient de grea încât să te solicite, însă nu atât de grea încât să nu-ți poți menține postura corectă sau să nu poți executa corect exercițiul. Ultimele repetări din set, cu o ganteră potrivită, ar trebui să fie o adevărată provocare.

 

Q2: Voi deveni bulky din cauza antrenamentelor cu greutăți?

A2: Este cea mai frecventă întrebare în rândul fetelor în special, și în general legată de partea superioară a corpului, respectiv umeri și brațe. Răspunsul este nu. Pentru o musculatură proeminentă și definită, sau acel aspect “bulky”, este nevoie de mai mult decât antrenamente cu greutăți.

Bodybuilderii respectă planuri nutriționale cu un adevărat surplus caloric și regim strict, deseori suplimentându-și generos dieta, pentru a reuși să își crească musculatura. Abundența macronutrienților consumați, surplusul caloric și antrenamentele cu greutăți foarte ridicate contribuie împreună la procesul de ”bulking”. Simpla folosire a unor gantere ușoare în timpul antrenamentelor de brațe nu le va face proeminente sau masculine, ci doar le va tonifia.

 

Q3: Când trebuie să port centură în timpul antrenamentelor?

A3: Atunci când greutatea folosită este foarte mare. Greutate foarte mare înseamnă o greutate care o depășește pe cea a corpului tău. Abia atunci este necesară centura pentru a proteja zona lombară în principal, precum și zona abdominală.

 

Q4: Cât de important este shake-ul proteic pentru definirea musculaturii?

A4: Shake-ul proteic este deseori supraestimat în industria suplimentelor, însă are totuși o importanță relativ mare pentru atingerea obiectivelor de definire a musculaturii. Suplimentul proteic este recomandat exclusiv sportivilor care fac antrenamente grele, atleți sau bodybuilderi, și se consumă în scopul refacerii țesutului muscular – distrus în urma exercițiilor solicitante.

Prin asimilarea acestor proteine, țesutul muscular se reface mai rapid și mai eficient, devenind mai puternic și totodată mai definit, pregătit pentru următoarele antrenamente. Conform specialiștilor, pentru eficiență maximă, se recomandă consumarea shake-ului într-o fereastră de până la 3-4h de la încheierea antrenamentului.

 

Dacă ai considerat acest articol util, nu uita să-l distribui și prietenilor tăi!


Lasa un comentariu

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.