Cum ne alegem echipamentul pentru antrenamente cu greutăți acasă?

Cum ne alegem echipamentul pentru antrenamente cu greutăți acasă?

Cum ne alegem echipamentul pentru antrenamente cu greutăți acasă?

 

Context pandemic sau nu, antrenamentele acasă sunt întotdeauna o alternativă excelentă la antrenamentele la sală. Poate că ești introvertit/-ă. Poate că nu vrei să plătești abonamentul la sală. Sau poate că pur și simplu te simți mai confortabil și îți este mai accesibil să te antrenezi în intimitatea propriei locuințe.

Indiferent de motivele pentru care alegi să îți desfășori activitatea fizică în propria locuință, este esențial să știi cum să alegi cel mai bun echipament pentru antrenamente cu greutăți acasă, pentru o execuție corectă a exercițiilor și pentru atingerea propriilor scopuri în tonifiere și definire.

Ce tip de echipament alegem?

În primul rând, prima întrebare legată de cum ne alegem echipamentul pentru antrenamente cu greutăți acasă este, evident, ce tip de echipament alegem? Industria fitness-ului îți pune la dispoziție cele mai variate echipamente, și poate fi copleșitor să alegi:

  • Gantere
  • Benzi elastice
  • Cabluri elastice
  • Kettlebells
  • Mingi pilates

Cel mai important, așadar, înainte să decizi ce tip de echipament ți se potrivește, este să îți adresezi următoarele întrebări: ”Ce tip de antrenament vreau să desfășor? Ce exerciții voi face? Care este nivelul meu în fitness?”

Este inutil să cumperi gantere grele, dacă plănuiești să execuți exerciții în care benzile elastice ar fi mult mai ușor de utilizat. Similar, este inutil să achiziționezi o kettlebell foarte grea, dacă ești la început, cu o rezistență mică la efort, pentru că îți va fi imposibil să o folosești eficient.

Stabilește mai întâi programul de antrenamente pe care vrei să-l urmezi, și seturile de exerciții pe care dorești să le execuți. Abia apoi verifică ce tip de echipament îți este necesar. Și, odată ce ai decis, verifică produsele de pe flyfit.ro – echipamente sportive premium pentru toate tipurile de antrenament, de la începători la profesioniști, cu aspect luxuriant și perfecte pentru a te tonifia.

În orice caz, în general cele mai eficiente și versatile echipamente sunt acelea ajustabile, care îți vor permite să adaptezi greutatea în funcție de propriul nivel, propriile obiective, grupa musculară lucrată și tipul de exercițiu executat. Iată câteva produse din această categorie pe care le poți achiziționa de pe FlyFit:

Care este greutatea optimă?

Greutatea optimă pentru fiecare persoană depinde, din nou, de nivelul de rezistență/forță și de obiective. Însă ceea ce definește greutatea ideală pentru fiecare individ este proprietatea de a fi suficient de grea încât exercițiile să fie solicitante, ultimele repetări din set fiind greu de executat, dar și suficient de potrivită încât să permită executarea corectă a exercițiului, fără ajustarea greșită a posturii sau mișcării.

Astfel că, în timp ce pentru un începător, chiar și gantere de 1-3kg pot fi suficient de solicitante, această greutate va crește proporțional cu propria evoluție. Se recomandă ca o dată la 2-3 săptămâni să crești greutatea, pentru a te asigura că nu atingi un nivel de stagnare.

Cabluri vs. Gantere

Una dintre cele mai frecvente dileme atunci când vrei să cumperi echipament pentru antrenamente cu greutăți acasă este dacă să alegi cablurile (corzile de rezistență) sau ganterele. În final, dacă ești pasionat, vei ajunge să le ai pe ambele pentru o paletă mai largă de exerciții accesibile. Însă pentru început, care ar fi mai potrivită?

Ei bine, depinde din nou de obiectivele tale. Plănuiești să lucrezi foarte intens partea superioară a corpului? Atunci ganterele sunt cu siguranță cea mai bună alegere. Pentru că indiferent de exercițiu, în general vei fi nevoit să ții ganterele în mână, lucrând astfel mușchii brațelor chiar și în timp ce execuți genuflexiuni.

Sigur, există varianta de a strânge gantera cu piciorul prin îndoirea genunchiului în timpul anumitor exerciții, dar nu este prea confortabilă. Astfel că, atunci când plănuiești să lucrezi fiecare grupă musculară, cablurile ar putea fi o alegere mai potrivită, deoarece îți vor permite să lucrezi izolat zona dorită mult mai ușor decât cu ajutorul ganterelor.

 

Tu te-ai hotărât ce tip de echipament preferi pentru antrenamentele tale? Verifică produsele disponibile pe FlyFit.ro pentru a te inspira cu cele mai moderne și personalizabile opțiuni!


Lasa un comentariu

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.